LASTİK REHBERİ

Kış Lastiği

01 MARCH 2017

KIŞ LASTİĞİ

Kış lastikleri hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü, buzlanma ve kar yağışı görülen bölgelerde, aracın yol tutuşunu arttırarak, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için üretilmektedir. İklim koşullarına ve sürücünün ihtiyaçlarına göre kış lastiği ve kar lastiği arasında doğru tercihler yapılmalıdır.

NEDEN KIŞ LASTİĞİ KULLANMALIYIM?

Yaz lastikleri desen ve kimyasal yapıları itibarı ile soğuk kış şartlarında kullanıma elverişli değildir. Kuru zeminde sundukları sessiz, konforlu ve güvenli sürüş özelliklerini buzlu ve karlı zeminlerde sağlayamazlar. Bu nedenle markalar, kış aylarında güvenlik şartlarının sağlanması için zemin şartlarına uygun desen yapısı ile kış lastikleri üretmektedir.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU

1 Nisan 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile birlikte, yabancı plakalı araçlar da dahil olmak üzere, tüm araçlara kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir. 2011 yılından bu yana ruhsatları ticari araç olarak kayıtlı olan araçları kapsayan uygulamaya, binek araçların da dahil edilmesi ile karayollarında kış şartları nedeni ile yapılan kazalar ile, bu kazalarda meydana gelen can ve mal kaybının önlenebilmesi amaçlanmaktadır.

 

KIŞ LASTİĞİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Kış lastiği mi, kar lastiği mi kullanmalıyım?

Kış şartlarının çok zorlu geçtiği, kar yağışının uzun süreli olduğu özellikle doğu Anadolu ikliminde, kar lastiği kullanılması gerekir. Kış lastikleri, kar yağışının daha az, buzlanma ve yağmur yağışının daha fazla olduğu Ankara ve batısında kalan illerde önerilmektedir.

2. Kış lastiği takarsam, zincir bulundurmama gerek var mı?

Kar zinciri ve kar lastikleri farklı işlevlere sahiptir. Acil durumlara karşı kar zinciri bulundurulması önerilmektedir.

3. Kış lastiği fiyatları

Ucuz kış lastiği ve hesaplı kış lastiği arasındaki farklılık, birçok sürücüyü hatalı tercihler yapmaktan korumaktadır. Kış lastiği fiyatları ebat ve markalara göre çok fazla değişkenlik göstermekte ve bu da sürücülerin aklını karıştırmaktadır. Belirli kalite standartlarından ödün vermeden tedarik edilebilecek birçok kış lastiği markası, LastikPark çok markalı konseptinde bir arada sunulmaktadır.

4. Kar paleti kullanırsam, kış lastiğine gerek var mı?

Kar paleti gibi ürünler, belirli zemin şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kış lastikleri gibi, yağmurlu veya buzlu zeminlerde yol tutuşu sağlamak odaklı ürünler değildir.

5. 4X4 Araçlarda kış lastiği takılması gerekli mi?

Tüm araçlarda olduğu gibi 2 ve 4 çeker araçlarda da kış lastiği kullanılmalıdır.

6. Kış lastiği takmamanın cezası ne kadar?

Kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde kullanmayan işletenler için, Kanunun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanır.

7. Kış lastiği hangi illerde uygulanıyor?

Hafif ticari ve ticari sınıf araçlar için 2011 yılından bu yana uygulanmakta olan kış lastiği uygulaması, binek araçlar için de aynı bölgelerde valilik bildirgeleri doğrultusunda uygulanacaktır.

(2) İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenir ve gerekli duyurular yapılır.

(3) Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1’er ay arttırabilir.

8. Çivili kar lastiği nedir?

Kış şartlarının zorlu geçtiği ve buzlanmanın çok fazla olduğu dağlık coğrafyalar için özellikle geliştirilen çivili lastik seçenekleri, özellikle doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde kış dönemi için güvenli bir tercihtir. Kış lastiği üzerinde bırakılan özel çivi boşluklarına, kendisine özgü press cihazı ile monte edilen küçük çivilere sahip olan bu lastikler, buz üzerinde kaymayı önlemeye ve maksimum yol tutuşu sağlamaya odaklıdır

9. Kar çorabı kullanmalı mıyım?

Eğer yaşadığınız bölgede kar yağışı nadiren gerçekleşiyorsa, kar lastikleri yerine kış lastikleri ile birlikte kar çorapları kullanabilirsiniz.

10. Zincir ve palet ne zaman takılmalı?

Kar çoraplarından farklı olarak kar zinciri ve kar paleti, özellikle aktif olarak kullanılan yollarda, yağan karın araçlar tarafından ezilerek buz haline geldiği durumlarda ve zeminin kayganlaştığı durumlarda kullanılmalıdır.

11. Kış lastikleri ne zaman takılmalı?

Hava sıcaklığı gündüz 10, gece 0 derecenin altına düşmeye başladığında, kış lastiklerinin takılma zamanı gelmiş demektir. Ancak yasal olarak kış lastiği uygulaması 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında denetlenmektedir.

12. Kış lastiği ve yaz lastiği arasındaki farklar nelerdir?

Lastiklerin üretiminde kullanılan silika malzeme içerisindeki kimyasallar, ürünün kullanılacağı mevsim şartlarına göre farklı oranlarla hazırlanmaktadır. Isı, dayanıklılık, sertlik ve yumuşaklık gibi birçok farklı kriter kimyasal karışımı aracılığı ile sağlanmaktadır. Yaz lastikleri ses ve gürültüyü azaltırken, kuru zeminde yol tutuşunu arttırmaya yönelik bir sırt desen tasarımı ile hazırlanırken, kış lastikleri konfordan ziyade yol tutuşuna, sıvı tahliyesine ve sağlamlığa odaklı olarak geliştirilmektedir.

13. İki kış lastiği takmak yeterli olur mu?

Fizik kuralları ve araç mekaniği göz önünde bulundurulduğu testlerde, iki adet kış lastiği takılması durumunda araçların özellikle buzlu zeminlerde kontrolünün çok daha zor olduğu ve savrulmaların daha fazla yaşandığı gözlemlenmektedir. Tam anlamıyla aracınızın hakimiyetini direksiyonunuz aracılığı ile yönetebilmek için, iki kış lastiği takılması yeterli olmamaktadır.

14. Kış lastiklerinde, lastik basıncı ne kadar olmalı?

Havanın soğuması ile birlikte, lastiklerdeki basınç da düşmektedir. Bu nedenle kış lastiklerinin basıncının standart değerlerden 1-2 bar daha yüksek tutulması tavsiye edilir.

15. Kış lastiklerinin raf ömrü ne kadar?

Standart lastiklerin raf ömrü 8-10 yıl aralığında belirtilmektedir. Doğru saklama koşulları ile, kış lastiklerinizi kullandıktan sonra ortalama dört yıl daha yaz-kış değişimi yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.

16. Kış lastiği kullanımı ABS / ESP veya ASR gibi sürüş güvenliği sistemlerini etkiler mi?

ABS patinajı önlese de fren mesafelerini uzattığı için kış şartlarında tek başına yeterli olmamaktadır. ESP ise kalkışlarda patinajı önlemek için devreye girerek sorun oluşturabilmektedir. Doğru kış lastiği seçilmesi bu noktada son derece önemlidir. Kış lastiklerinin sağladığı yol tutuşu artışı ile birlikte, ABS ve ESP gibi sistemler de daha stabil çalışarak, sürüş güvenliğinizi sağlamaya yardımcı olur.

17. Kış lastiklerini nitrojen ile şişirmeli miyiz?

Azot kullanımı özellikle araç lastik basınçları kontrolünü yeterli sıklıkta yapmayan bireyler ve uzun yol sürücüleri için avantajlı bir uygulamadır. Azot ile doldurulan lastiklerde su buharı oluşumu önlenir ve lastiğin ömrü uzatılır. Diğer yandan, büyük moleküler yapısı sayesinde, lastiğin katmanları arasından oksijene oranla 3 kat daha yavaş sızarak lastik basıncının daha uzun süre korunmasını sağlar.

18. M+S Sembollü tüm lastiker kış lastiği olarak kullanılır mı?

M+S sembolü “Mud and Snow” yani “Çamur ve Kar” anlamına gelmektedir. Ancak bu işareti 4x4 lastiklerinde ve dört mevsim lastiklerinde de görebilirsiniz. Kış lastiğinin kimyasal yapısındaki farklılıklardan ziyade, ürünün sırt desen tasarımı doğrultusunda bu işaret kullanılmaktadır. Kış lastikleri ise “3PMSF” kodu ile işaretlenmektedir.

19. Kış lastikleri ve dört mevsim lastikleri kıyaslanırsa, hangisini kullanmalıyım?

Bu tercih yapılırken iki kriter devreye girmektedir. Eğer zorlu kış şartlarının yaşandığı İç Anadolu’nun yüksek kesimleri ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşıyorsanız, kış lastiği kullanılması daha güvenli olacaktır. Ancak sürekli şehirler arası yolculuk yapıyor veya kış şartlarının daha hafif geçtiği bölgelerde yaşıyorsanız, dört mevsim lastikleri kullanılması konfor ve yakıt tüketimi anlamında daha verimli olacaktır.

 

TAKSİT SEÇENEKLERİ