HABERLER

Bir efsanenin doğuşu... PİRELLİ P ZERO

01 OCAK 2017

Pirelli P Zero'nun Tarihçesi

Pirelli PZero lastik deseninin doğuş ve gelişimi ile onları kullanan yüksek hızlı otomobillerin gelişimi arasında güçlü bir bağ bulunur. Güçlerini asfalta en iyi şekilde aktaran lastikler takan araçlar, güvenlik ve yüksek yol tutuş kapasitesinden ödün vermeden daha iyi performans göstermektedir. Pzero’nun bazı karakteristik özellikleri serinin doğuşundan gelir ve olmazsa olmazlar arasında yer alır.

PZero ‘nun kökleri insanların motor sporları ile elektronik ürünlerden daha çok ilgilendiği dönemler olan 1986’ya dayanmaktadır.  Birçok kişi için yola uygulanan performans mekaniğinin en mükemmel hali olan Ferrai F40 ise Pirelli PZero ile ön sırada yer aldı.

1987 yılında yapılan Ferrari F40 gibi bir araç, PZero açısından çok daha farklı anlamlar taşıyordu. Bir tonu aşan ağırlıktaki aracın 478 beygir gücündeki 3 litrelik ikiz turbo motoru ise muazzam bir güce sahipti. Bu noktada üretilecek lastiğin, güçlü ve dinamik bir araca maksimum çekiş gücü, mükemmel yol tutuşu ve kısa fren mesafesi gibi özellikleri bir arada sunarken, olabildiğince hafif ama dayanıklı olması gerekiyordu.

Tüm bu gereksinimleri karşılayabilmek için geliştirilen P Zero, dönemin diğer lastiklerinden farklı bir yapıya sahipti. Lastik ve jant arasında kalan yanak kısımlarına Kevlar hem mükemmel bir stabilite hem de %10’a varan ağırlık azalması sağlıyordu. Asimetrik sırt tasarımı ve özel alaşımla hazırlanan P Zero, önlerde 245/40R17 ebatlarında, arkalarda ise 335/35R17 ebatlarındaki kullanımı ile, araç motorunun gücünü, yola en iyi şekilde aktarmasını sağladı. Geçen yıllar içerisinde P Zero, birçok otomobil yarışı ile elde edilen veriler doğrultusunda geliştirildi.

Lancia Delta S4Dünya Rally Şampiyonası için geliştirilen ilk P Zero

Dünya Rally Şampiyonasıgeliştirilen ilk P Zero

 

 

 

 

 

 P Zero - Ferrari F40

Ferrari F40 için Pirelli mühendislerinin yoğun çabaları ile ilk P Zero üretildi.

İlk 17" orjinal ekipman lastiği
İlk 35 yanak yüksekliğindeki lastik
İlk ZR tipi yüksek hız lastiği
Ön ve arka aks için farklı ebatlar

Elektronik yol çekiş ve denge kontrolü gibi sistemlerin henüz kullanımda olmadığı, 478 HP motoru ile döneminin efsane süper spor arabası ünvanını taşıyan Ferrari F40 için Pirelli mühendislerinin yoğun çabaları ile ilk P Zero üretildi.

 

P ZERO Several teams

F1 rallisinde birçok takım P Zero kullandı.

 

 

 

 

 

 

P ZERO™ SYSTEM - Ferrari F355

Önde ve arkada farklı sırt deseni kullanan ilk araç için tercih P Zero oldu.

Ferrari F355 ile P Zero farklı bir boyuta taşındı ve spor otomobiller dünyasının en önemli değişikliklerinden birisi gerçekleşti. Ön takım olarak yönlü lastik olarak da bilinen v desenli lastikler kullanılırken, arka aksta asimetrik lastikler tercih edildi. Böylece ön aksların hareket kabiliyeti maksimum seviyeye yükseltilirken, arka lastiklerin de yol tutuşu üst limitlere taşınmış oldu

 

P ZERO™ - Ferrari 333 SP

F.Velez -A.Evans - E.Van de Poele 12 saatlik IMSA Sebring yarışlarında

 

 

 

 

 

P ZERO™ ROSSO

Maserati Quattroporte ( 5. Nesil)
Spor araçlar, SUV ve süperlüks otomobiller için P Zero

Islak zeminlerde de yüksek performans ihtiyacının artması ile birlikte Pirelli P Zero ‘nun gelişim süreci de bu yönde şekilleniyordu. Ancak diğer yandan, yarışlar dışında kalan spor otomobillerin de daha konfor odaklı lastik ihtiyaçları gittikçe artıyordu. Yarış lastiklerine nazaran “daha basit” olan ihtiyaçların karşılanması için P Zero Rosso üretim hattı oluşturularak P Zero kalitesi, bütün spor otomobiller için ulaşılabilir hale getirildi.  P Zero Rosso Konfor, kuru ve ıslak zeminde yol tutuşu özellikleri ile büyük gördü. Ön lastiklerde P Zero Rosso Asimmetrico tercih edilirken, arka lastikler için P Zero Rosso Direzionale geliştirildi. Asimetrik yapısıyla ön lastikler sürücülere kuru zeminde maksimum manevra kabiliyeti sağlarken, ıslak zeminlerde sağladığı yol tutuş avantajları ile koruyucu özelliktedir. Diğer yandan Direzionale serisi özellikle virajlara girerken performansı en üst düzeye çıkartmak ve ıslak zeminlerde maksimum yol tutuşu sağlamak için geliştiriliyordu.

Elbette süperotomobiller olarak bilinen bu araçlar için sadece yol tutuşu ve performans özellikleri, sürücüleri tatmin etmiyordu. Konfor ve sessiz bir sürüş beklentilerinin karşılanabilmesi için P Zero’nun mimarisinde ve kullanılan alaşımda da değişiklikler yapıldı.

 

P ZERO™ NERO

Otomobil tutkunlarının en büyük zevklerinden birisi olan tunning meraklıları baz alınarak geliştirilen P Zero Nero serisi ortaya çıktı. Oldukça agrasif görüntülü sırt deseni sayesinde kısa fren mesafesi ve üstün performası ile dikkatleri üzerine çekti.

 

 

 

 

 

P Zero - Subaru Impreza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subaru Impreza WRC kullanan Petter Solberg Dünya Ralli Şampiyonasını Kazandı

Pirelli P Zero Corsa deseni, 1994 yılında başlayan önde yönlü, arkada simetrik lastik kullanımının evrimi niteliğindeydi. Özellikle bu dönemlerde artan sokak yarışlarının vazgeçilmez lastikleri haline gelen P Zero Corsa serisi, spor otomobiller için yol lastikleri olarak piyasaya sürülse de, yarış gereksinimlerini karşılayabilen yapılarıyla büyük beğeni toplamıştır.

 

P ZERO™ Corsa

Pirelli P Zero Corsa deseni, 1994 yılında başlayan önde yönlü, arkada simetrik lastik kullanımının evrimi niteliğindeydi. Özellikle bu dönemlerde artan sokak yarışlarının vazgeçilmez lastikleri haline gelen P Zero Corsa serisi, spor otomobiller için yol lastikleri olarak piyasaya sürülse de, yarış gereksinimlerini karşılayabilen yapılarıyla büyük beğeni toplamıştır.

 

 

 

 

 

P Zero - Maserati MC 12 GT1

 

 

 

 

 

 

 

 


Vitaphone Yarış Takımı, FIA GT Şampiyonasını kazandı.

P Zero - Lamborghini Gallardo

Yeni materyaller ve teknoloji ile yenilenen P Zero için asimetrik sırt deseni geliştirildi.

Pirelli P Zero için yapısal bir devrimin yılıdır. Hızla gelişen spor otomobillerin daha yüksek hızda, daha stabil ve daha güvenli bir sürüş ihtiyacı baz alınarak, kullanılan bileşenler değişti. Yüksek hızlarda yaşanan dinamik deformasyonların önüne geçmek için yeni nesil hibrit malzemeler kullanılmaya başlandı. Lastik ömrü ve sessizlik konularında da önemli geliştirmeler yapıldı.

 

 

 

P Zero Trofeo - Lamborghini Super Trofeo Tedarikçisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lamborghini Super Trofeo tedariği

Yapılan P Zero Corsa sistemi geliştirmesi ile, lastik ömrü en yüksek noktaya taşındı. P Zero Corsa’nın performansı arttırılırken, üreticilerden gelen talepleri karşılamak üzere birçok ek geliştirme yapıldı ve performansından ödün vermeyen yeni nesil bir P Zero ortaya çıktı: Pirelli P Zero Corsa Asimmetrico 2

Bu yeni asimetrik ürünün eklenmesinde en büyük etki Lamborghini ile yapılan anlaşmadır. Lamborghini ile başlayan bu lastiğin OE olarak kullanımı ise zamanla McLaren, Ferrari, Pagani, Porsche, Maserati ve Aston Martin ile devam etmiştir.

Corsa Asimmetrico 2’nin özel yapısı, yüksek hızlarda ve virajlarda lastiğe maksimum yol tutuşu veriyor. Asimetrik sırt deseni sayesinde ıslak koşullarda kullanılan yarı kaygan lastiklerde olduğu gibi kızaklama direncinin artmasını sağlamaktadır.

P Zero Corsa

apılan P Zero Corsa sistemi geliştirmesi ile, lastik ömrü en yüksek noktaya taşındı. P Zero Corsa’nın performansı arttırılırken, üreticilerden gelen talepleri karşılamak üzere

birçok ek geliştirme yapıldı ve performansından ödün vermeyen yeni nesil bir P Zero ortaya çıktı: Pirelli P Zero Corsa Asimmetrico 2

Bu yeni asimetrik ürünün eklenmesinde en büyük etki Lamborghini ile yapılan anlaşmadır. Lamborghini ile başlayan bu lastiğin OE olarak kullanımı ise zamanla

McLaren, Ferrari, Pagani, Porsche, Maserati ve Aston Martin ile devam etmiştir.

Corsa Asimmetrico 2’nin özel yapısı, yüksek hızlarda ve virajlarda lastiğe maksimum yol tutuşu veriyor. Asimetrik sırt deseni sayesinde ıslak koşullarda kullanılan yarı kaygan lastiklerde olduğu gibi kızaklama direncinin artmasını sağlamaktadır.

 

 

 

P Zero Trofeo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P Zero Trofeo - Porsche 911 GT3 RS - Hem yol hem yarış pistleri için geliştirilen P Zero Trofeo.

Tüm bu gelişmelerle eş zamanlı olarak Pirelli AR-GE ekibi mucizeler yaratmaya devam ediyordu. Otomobillerini piste götürerek sınırlarını test etmek isteyen sürücüler için 2010 yılında Pirelli P Zero TROFEO deseni geliştirildi. Birçok yarış lastiğinin aksine, P Zero Trofeo yol sürüşü için de sertifikalandırılmış bir üründür. Böylece her piste giriş çıkışta lastik değişimi ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

 

 

F1 Lastik Tedarikçisi

2011 yılında F1 rallisinin tek resmi lastik tedarikçisi olarak 6 farklı P Zero ile bütün yarışçıların lastiğii

 

 

 

 

 

P Zero Trofeo R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

McLaren P1 için yapılan P Zero Trofeo R güncellemesi, yüz yıllık motorlu araç yarışları deneyimlerinin de üzerindeki performans...

Pirelli P Zero Formula 1: Kuru zeminlerde yapılan Formula 1 yarışlarında kullanılan Pirelli lastiklerinin tamamı P Zero ailesine aittir. Ancak 2016 yılında yeni kurallarla birlikte Formula 1 pistleri yarışın yeni boyutlarıyla tanıştı. Bu şartları karşılayan lastiklerin ayrımının yapılabilmesi için lastik yanaklarında kullanılan renkli bantlar ile P Zero Formula 1 ailesi ortaya çıktı.

Takımlara sunulmakta olan lastikler arasına, optimum sıcaklığa en hızlı şekilde ulaşabilen Supersoft (Kırmızı) ve Ultrasoft (Mor) seçenekleri de katıldı. Serin havalar için daha ideal tercihlere dönüşen, hız konusunda daha geri planda duran bu lastiklerin zaafı ise çabuk aşınmalarıdır.

Performans ve dayanıklılık dengesinin mükemmel simgesi Soft (Sarı) lastikler ise Formula 1 yarışlarının vazgeçilmez klasiği olarak en çok kullanılan lastiklerdir. Yüksek sıcaklıklarda da maksimum performansa olanak tanırlar.

Medium (Beyaz) lastikler dayanıklılık uğruna performanstan fedakarlık yapmak isteyen pilotların tercihidir. Genel yapıları sarı lastiklere benzese de, bir sonraki pit stopunu geciktirmek isteyen pilotlar için bir geçiş lastiğidir.

Hard (Turuncu) serisi ise hava sıcaklığı yüksek olan yarışlarda kullanılabilecek en ideal ürünlerdir. Sert yapıları sayesinde yüksek dayanıklılıkları, lastiğin yarış esnasındaki yıpranmasını minimuma indirmektedir.

P Zero F1 Lastikleri

Pirelli P Zero Formula 1: Kuru zeminlerde yapılan Formula 1 yarışlarında kullanılan Pirelli lastiklerinin tamamı P Zero ailesine aittir. Ancak 2016 yılında yeni kurallarla birlikte Formula 1 pistleri yarışın yeni boyutlarıyla tanıştı. Bu şartları karşılayan lastiklerin ayrımının yapılabilmesi için lastik yanaklarında kullanılan renkli bantlar ile P Zero Formula 1 ailesi ortaya çıktı.

Takımlara sunulmakta olan lastikler arasına, optimum sıcaklığa en hızlı şekilde ulaşabilen Supersoft (Kırmızı) ve Ultrasoft (Mor) seçenekleri de katıldı. Serin havalar için daha ideal tercihlere dönüşen, hız konusunda daha geri planda duran bu lastiklerin zaafı ise çabuk aşınmalarıdır.

Performans ve dayanıklılık dengesinin mükemmel simgesi Soft (Sarı) lastikler ise Formula 1 yarışlarının vazgeçilmez klasiği olarak en çok kullanılan lastiklerdir. Yüksek sıcaklıklarda da maksimum performansa olanak tanırlar.

Medium (Beyaz) lastikler dayanıklılık uğruna performanstan fedakarlık yapmak isteyen pilotların tercihidir. Genel yapıları sarı lastiklere benzese de, bir sonraki pit stopunu geciktirmek isteyen pilotlar için bir geçiş lastiğidir.

Hard (Turuncu) serisi ise hava sıcaklığı yüksek olan yarışlarda kullanılabilecek en ideal ürünlerdir. Sert yapıları sayesinde yüksek dayanıklılıkları, lastiğin yarış esnasındaki yıpranmasını minimuma indirmektedir.

Yeni P Zero

 

 

 

 

 

 


Ferrari 488 ve diğer lüks spor otomobil üreticileri ile birlikte, yeni nesil P Zero geliştirildi.

P Zero ve P Zero Corsa’nın yenilenmiş versiyonları sektöre sunuldu. Yeni P Zero, üç farklı araç segmentine hitap edecek şekilde versiyonlar ile tasarlandı. İlk versiyon süper spor kategorisi araçlara hitap etmektedir. İkinci versiyon yüksek performanslı lüks araçlara hitap ederken, P Zero Corsa süper otomobiller için geliştirildi.

P Zero’nun ilk iki versiyonu arasındaki farkı sırt desenlerine bakarak anlamak mümkündür. Süper Spor versiyonu, dinamik sürüş performansını maksimize etmek için daha az sırt bloğu ile üretildi. Lüks otomobiller için üretilen versiyonda ise daha kısa kesitlerden oluşan omuz blokları ile sürüş konforunu arttırmaya odaklı olarak üretilmiştir.

 

Yeni Nesil P Zero Connesso

Renkli ve dayanıklı yeni nesil lastikler ilgi çekici olsa da, Pirelli standında çok daha ilgi çekici bir teknoloji ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor: Pirelli Connesso. Pirelli P Zero ve Pirelli Winter Sottozero desenlerinin iç yüzeyine entegre edilen özel bir teknoloji olan Connesso sayesinde, telefonunuza yüklenen mobil uygulamaya sürekli olarak bilgi aktarımı yapabiliyorsunuz.

Eskiden P Zero veya Winter Sottozero almak istediğinizde, seri ve ebat seçenekleri sunulurken, artık renkli , sensörlü (Connesso) veya hem renkli hem sensörlü versiyonları sürücülere seçenek olarak sunulacak. Böylece yaz ve kış aylarında tercih edeceğiniz Pirelli lastikleri için görsel açıdan da istediğiniz kombinasyonu yakalamak mümkün olacak. Özellikle modifiye performans tipi araç sürücüleri için ilgi çekici olan bu gelişmenin, Pirelli lastik fiyatları üzerinde nasıl bir etkisi olacağı ise şu an için bilinmiyor.

Güncel Kampanyalar

TAKSİT SEÇENEKLERİ