HABERLER

Kış Lastiği Zorunluluğu

11 AGUSTOS 2015

Trafik güvenliği açısından 1 Aralık itibariyle ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu uygulaması başladı. Bu sürece geçişte, araç kullanıcılarının sorun yaşamaması için yönetmelik ve sonrasında yayınlanan genelgeyi dikkatle incelemelerinizi öneriyoruz. Örneğin; yeni uygulama kapsamında, stepne lastiklerin de kış lastiği olması gerekmektedir.

Resmi Gazete’de 8 Kasım 2012 yayınlanan Yönetmelik’teki bazı konulara açıklık getirmek sebebiyle  Ulaştırma Bakanlığı tarafından 27 Kasım 2012 tarihinde bir genelge yayınladı.

Sürücülerin kış lastiğinden beklentileri arasında, güvenlik ile ilgili özellikler yer almaktadır. Kış lastiğinin yol tutuşu ve fren performansının önemli bir parametresi de lastiğin diş derinliğidir. İleride kış lastikleri uygulaması kapsamına lastik diş derinliğinin de dahil edilmesini umuyoruz.


 

Otomobil ve kamyonet lastiklerinde M+S ve kar tanesi işareti gerekiyor. 

Kış Lastiği Kullanımının Zorunlu Olması ile ilgili uyarılar;

  • Kış lastiği kullanımı zorunluluğu,  tüm otobüs, çekici, tanker, kamyon, minibüs ve kamyonet türü araçlar ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğince  “A” türü yetki belgelerine* kayıtlı otomobiller için geçerlidir.
  • Yolculuk sırasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak yedek lastiklerin de (stepne lastiğin) kış lastiği olması zorunludur.
  •  Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği statüsünde değerlendirilmektedir.
  •  Kamyonet, minibüs ve “A” türü yetki belgelerine kayıtlı araçların tüm lastiklerinde kış lastiği takılması zorunludur.
  • Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork gibi araçların kullandıkları lastiklerin yanak bölgelerinde (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet sınıfındaki araçların lastiklerinin yanak kısımlarında (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake)   işareti olması gerekmektedir.
  • Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması durumunda lastiğin omuz bölgesinde (M+S) işareti olsa dahi, sırt deseninin kış lastiği kriterlerine uygun olması gerekmektedir.
  • Kış lastiği zorunlu olduğu halde kullanmayan araç sürücülerine, Ulaştırma Bakanlığı’nın belirlediği miktar tutarında  ceza uygulanır.
  • Denetimler sırasında araç kullanıcılarının lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine, denetim yapanlar tarafından izin verilir. İzin verilen yerleşim yerinin adı söz konusu idari para cezası karar tutanağında belirtilir.
  • Kış lastiği kullanımı ticari araçlarda getirilen kanun ile zorunlu kılınmakla beraber özel araçlar bu kapsama dahil edilmemiştir.

Güncel Kampanyalar

TAKSİT SEÇENEKLERİ